Vodič za poboljšanje vašeg svakodnevnog pisanja

Na početku svakog semestra koji sam ikada predavao pisanje na fakultetu, barem će jedan student u razredu dati izjavu o odricanju od odgovornosti: “Ja sam užasan pisac.” Čini se da taj učenik misli da je nepopravljiv, beznadan, izgubljen slučaj s napisanom riječju. Jadno dijete vjerojatno je bilo samo žrtva previše crvene tinte nekog bivšeg učitelja engleskog. Gotovo bez greške smatram da taj učenik puno obećava kao pisac i da mu je potrebno samo malo dotjerati svoje pisanje. Obrazovani ljudi će vas suditi prema tome kako pišete, pa je poliranje vašeg pisanja vrijedno truda. Poboljšanje vašeg svakodnevnog pisanja zahtijeva vrijeme, odlučnost i duh praštanja, ali svatko to može učiniti.

Obratite pažnju. Jeste li ikada kupili auto, a onda odjednom primijetili koliko je drugih automobila poput vašeg na cestama? Jasno rečeno, primjećujete na što obraćate pažnju. Dobri pisci obraćaju pažnju na riječi, napisane i izgovorene. Prilagodite se “valnoj duljini” jezika i otkrijte što možete naučiti.

Okružite se dobro izgovorenim riječima. Odaberite nekoga kome se divite čiji govor biste željeli oponašati. Slušajte radio ili gledajte C-SPAN ili druge televizijske emisije koje se bave idejama. Ali pažljivo birajte svoje jezične modele. Činjenica je da mi pišemo ono što čujemo u glavi, a ono što čujemo u glavi je ono čime se okružujemo.

Čitaj, čitaj, čitaj. Najbolji pisci su oni koji su puno čitali. Čitanje gotovo bilo koje vrste proze može vam pomoći da poboljšate svoje pisanje. Ako volite sport, nemojte se ograničavati samo na bodove: čitajte sportske kolumniste. Čitajte uredničke stranice velikih novina ili potražite ne samo vijesti nego i priloge, osobito u nedjeljnim novinama. Ovi pisci se objavljuju ne samo zato što imaju nešto za reći, već zato što to dobro govore. Uronite u dobro pisanje.

Povucite svoju knjigu gramatike s te prašnjave police. Ako ste bacili posljednju gramatiku iz škole, idite kupiti drugu. Ako imate pitanja o ispravnom obliku rečenice, upotrijebite tu knjigu da istražite problem i odgovor. Gramatika nije raketna znanost, pa nemojte se njome bojati. Koliko god engleski jezik bio čudan, mnogo gramatike je zapravo sasvim logično. Ne morate pamtiti sve u knjizi: samo je koristite kada vam zatreba. Otkrio sam da mnogi pisci imaju samo jedno ili dva osnovna gramatička problema koja im nikada nisu objasnili. Shvatite koji su vaši nesporazumi i na pola ste puta do njihova rješenja. Zamolite dobrog prijatelja za pomoć, ako želite.

Redovito koristite svoj rječnik. Nemojte ovisiti o provjeri pravopisa. Provjera pravopisa može biti sigurnosna mreža prije nego što pošaljete napis svom šefu, ali trenirajte svoj mozak da postane vaš provjeravač pravopisa. Napravite popis riječi koje redovito pogrešno pišete (provjera pravopisa može vam reći što su). Ako čujete riječ koja vam nije poznata, potražite je da vidite kako se piše. Postani znatiželjan za riječi. To je razlog zašto rječnik može biti toliko važan: ne samo da možete naučiti ispravno pisati riječi, već možete naučiti kako se koriste u različitim kontekstima. Možete čak otkriti korijene riječi, što bi vam moglo pomoći da shvatite njezino značenje i pravopis. Provjera pravopisa jednostavno nije dovoljna.

Umjereno koristite svoj tezaurus. Tezaurus je izvrstan alat za podsjećanje na riječi koje već znate koristiti, ali ako niste upoznati s nekom riječi ili nikada niste čuli ili pročitali da se koristi, nemojte je koristiti. Nema očitijeg darivanja da osoba nema pojma od osobe koja redovito zlorabi velike riječi. Pišite da izrazite, a ne da impresionirate.

Neka bude jednostavno. Osim ako ne zarađujete za život kao romanopisac ili pjesnik, vaša je glavna svrha pisanja vjerojatno prenijeti ideju jasno i sažeto kako bi je drugi razumjeli. Prije nego što pošaljete dopis ili pismo, napišite ono što želite reći na običnom engleskom, kao da to pišete svom najboljem prijatelju. Zatim ga pročitajte kao da ste primatelj tog dopisa ili pisma – jeste li izostavili nešto što je potrebno za razumijevanje vaše tvrdnje? Postoji li rečenica koja nema smisla? Smanjite svoje rečenice na njihov najjednostavniji mogući oblik, a zatim dodajte sve pojedinosti koje su potrebne da bi vaše značenje bilo jasno. Ovo nije dopuštenje da budete nepristojni – bonton, uobičajena ljubaznost i protokol su neophodni. Ali pisanje vaše ideje da bi druga osoba razumjela ne zahtijeva nepotrebnu složenost ili riječi od deset dolara.

Koristite aktivni glas, a ne pasivni glas. “Ivan je udario Pavla” (aktivno) jača je rečenica od “Ivan je udario Pavla.” Naravno, ovisi o tome koga želite naglasiti, “udarača” ili “pogoditelja”. Ponekad možda želite biti namjerno nejasni: “Pogreške su napravljene” (ali ne želite navesti tko, ili možda ne znate). Pasiv je savršeno gramatički; samo odredite koja je vaša namjera i koristite aktivni glas kad god je to moguće.

Upotrijebite jake glagole i njihovu posljedicu napišite potpune rečenice. Svoje pisanje možete razjasniti tako da se usredotočite na radnju u rečenici. Jedan jak glagol nosi više udarca od dugog niza priloga.

Provjerite jesu li vaše reference na zamjenice jasne. Hoće li vaši čitatelj moći shvatiti na koju “ona” mislite? Što je “to” – plan, ideja, pas? Zamjenice, riječ koja dolazi ispred na koju se zamjenica odnosi, mora biti očita kako bi se izbjegao nesporazum.

Budite oprezni s interpunkcijama. Rečeno je da su interpunkcijski znakovi poput prometnih signala, koji pokazuju kada trebate stati ili pauzirati u čitanju. Može biti. Ali više interpunkcijskih znakova ne mora nužno učiniti vaše pisanje jasnijim. Evo gdje vam vaša knjiga gramatike može dobro doći. Zapamtite da interpunkcijski znakovi sami po sebi nemaju nikakvo značenje. Ako vaše riječi već ne opisuju neki jak osjećaj, uskličnik vam neće pomoći. Prekomjerno korištenje uskličnika je neprofesionalno.

Oprostite sebi i drugima. I dalje ćete griješiti, a tako će i najbolji pisci oko vas. Izdavačke kuće imaju urednike primjeraka za autore koji zarađuju milijune dolara pisanjem knjiga, jer svatko tko piše povremeno griješi. Pitanje je samo stupnja: jesu li vaše greške stalne ili povremene? Dakle, ako napišete nešto što vi ili netko drugi primijetite da je negramatično, pogrešno napisano ili nepotpuno, ispravite to, prijeđite preko toga, ali nemojte odustati od sebe.

Želite da vaš prvi dojam bude dobar, bilo kako izgledate ili kako pišete. Naučiti poboljšati svoje svakodnevno pisanje dugoročan je prijedlog i zahtijeva rad, ali ako je to ono što stvarno želite, vrijedno je vremena i truda.

Objavljeno dana