“Pretvaranje interesa” i apatija… Što učiniti s njima!

Prema Merriam-Websterovom rječniku “apatija se definira kao sljedeće: nedostatak emocija; nedostatak interesa; ravnodušnost”.

Vau, to je prilično depresivno. Međutim, pogledajte oko sebe. Ne rade li mnogi od vas s ljudima s takvim stavom. Nemam, jer vodim vlastiti posao. Međutim, mogu se sjetiti kada sam radio za druge i koliko ljudi s kojima sam radio odgovara ovom opisu. U to vrijeme nisam mogao shvatiti kako su mogli biti takvi. Iako sam napustio korporativnu Ameriku, iz vlastitih zasebnih razloga, apatija sigurno nije bila jedan od njih.

Nažalost, u poslu koji Chuck i ja vodimo također vidimo previše apatije. Naravno, dobivamo ljude koji pokazuju ono što ja volim nazvati “pretvaranjem interesa”. Smatraju da ako glume da ih zanima nešto drugo, možda nitko neće primijetiti njihovo apatično ponašanje.

Nazvat će nas pojedinci koji se pretvaraju da ih zanimaju kreativne nekretnine i žele da im jamčimo da će uspjeti (mogu dodati bez ikakvog truda). NAPOMENA: NITKO NE MOŽE JAMČITI VAŠ USPJEH OSIM VAS. Ili će htjeti znati koliko brzo mogu zaraditi milijun dolara (opet, bez ikakvog posla). Ili, kako da znam da će to raditi za mene, u mom kraju. Što se njihovog područja tiče, kreativne nekretnine funkcioniraju u većini područja. Međutim, hoće li im to uspjeti, ne mogu odgovoriti. Moraju odlučiti hoće li raditi na tome ili ne, moraju se potruditi. Svaki dan ulažem trud i za to sam nagrađen. Shvaćam, međutim, “ako nema truda, nema ni nagrade”. Za te pojedince, jer su tako apatični u vezi svega, naravno da neće ići. Ne žele raditi. Previše su ravnodušni.

Ako se nađete s gore navedenim karakteristikama i želite napraviti promjenu, učinite sljedeće. Pronađite nešto što vas zanima, na što niste ravnodušni i gledajte kako vam emocije rastu. Ne govorim ti da daš otkaz, osim ako to stvarno želiš ili ne moraš. Gledajte na svoj posao u drugačijem svjetlu ili potražite nešto što biste željeli raditi i istražite to. Saznajte kako ga možete započeti u svoje slobodno vrijeme ili na pola radnog vremena i nadograđivati ga tako da možete izaći iz mjesta gdje jeste. Kada to učinite, imat ćete novu svrhu za sebe. Stavite sve sebe u to, srcem i dušom.

Nemojte dopustiti da vas apatija natjera da kažete: “Nisam dobar ni u čemu”, “Ne znam što želim raditi” itd. Ovakve izjave samo ovjekovječuju vaše apatično ponašanje.

Ako vas posao ne čini apatičnim, dobro se dobro pogledajte i budite iskreni kako biste saznali što je to i poduzeli nešto po tom pitanju. Ponekad je jednostavno kao pronaći novi hobi ili raditi nešto posebno za sebe – večera, kino, šetnja, bilo što, učinit će ogromnu razliku. Ako to ne pomogne, otiđite razgovarati s nekim na profesionalnoj razini, ali učinite nešto kako biste uklonili apatično ponašanje, pri čemu ne mislim korištenjem “pretvaranja interesa”.

Kao što Nike tako voli reći, “Just Do It!”

Objavljeno dana